mandag 6. juli 2009

Farmen

I to dager har vi no jobbet paa en gaard i Beit Sahour, like utenfor Betlehem. Den er paa 20 maal, saa det er nok aa gjoere. Grunnen til at vi er her og hjelper til med aa luke zucchiniaakeren, tomataakeren og ploeye rundt oliventraerne, er for aa se hvordan gaarden er i ferd med aa bli slukt av israelske bosetninger paa alle kanter. Paa et hjoerne ligger bosetningen Efrata og paa et annet hjoerne ligger en annen. Midt mellom, helt inntil jordene til bonden har de satt opp brakker-en ny minibosetning. Maalet er aa forene bosetningene paa hvert hjoerne, saa det blir en gigantbosetning. Om ikke Israel stopper med utvidelsen av disse bosetningene, vil bonden til slutt maatte velge mellom aa bo i Betlehem og soeke om innreiselsestilatelse til eget land og kanskje ikke faa det, eller han kan bo paa gaarden sin og vaere avskaaret fra alle andre mennensker enn familien. Et valg ingen skulle vaert tvunget til aa ta...

Heldigvis gir ikke naboene i den naermeste nye minibosetningen bonden saa mye troebbel. De hilser og tar hensyn til hverandre som gode naboer gjoer, men det hender at, uvisst av hvilken grunn, bosetningen aapner opp kloakken sin og lar den renne inn paa zucchiniaakeren til bonden. Det skjedde i dag. Og det er ikke mye aa gjoere med det.

For oss er det kjekt aa faa hjelpe til paa gaarden. Samtidig som vi jobber med luking og ploeying faar vi en unik mulighet til aa bli kjent med bonden og familien og de andre som ogsaa har vaert med. Men det er lett aa glemme aa smoere seg i den svale brisen som vi har vaert velsignet med i to dager no, saa flere av oss er ganske roede i nakken og paa ryggen, der t-skjorten glir opp naar vi boeyer oss.

Jeg har lurt litt paa hva zucchini er for noe. Og har funnet ut at det er en mini-squash. Her er et lite bildet som viser hvordan de ser ut. Som dere skjoenner er de ikke begynt aa vokse ut enno.

3 kommentarer:

  1. Så spennende! Håper dere får smakt fylte zucchini, det er kjempegodt :-) Hils de andre og oppdater bloggen oftere! Få gjerne noen av de andre til å skrive litt, spesielt de som er der for første gang - er alltid kjekt å få deres førsteinntrykk.

    SvarSlett
  2. Godt å høyra det ikkje berre er eg som er dreng i solsteiken :-) Men dreng i Betlehemsområdet er nok litt anleis enn Lærdal, på alle måtar. Eg håpar det går bra med dykk alle, at de pleiar solbrentheita og opplever mykje. Ok, det siste veit eg jo at de gjer, heldiggrisane...
    Zucchini er forresten ukjent for meg og, no har eg lært noko nytt! Er det forresten andre enn dykk som hjelper til på denne garden? Og kva seier folka på minibusetjinga om at dei har slege seg ned der - får de høyra noko?

    SvarSlett
  3. Hei!
    No har vi smakt fylte zucchini. Det var kjempegodt! Noen fra ungdomsgruppen var med oss f;rste dagen. Og i dag var det en polsk jente som var med oss.
    Bosetterne stirrer bare olmt paa oss over gjerdet...hehe

    SvarSlett