lørdag 11. juli 2009

Tur til Yanun med EAPPI

I gaar reiste vi til en liten landsby like utenfor Nablus for aa vaere med EAPPI (som staar for Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel, hvilket jeg haaper og tror de fleste visste allerede). I oevre Yanun fikk vi moete fire av de seks personene som er utplassert i dette distriktet; to svenske karer, en sveitsisk dame og en irsk nonne. De var utrolig gjestfrie, og viste oss og fortalte om omraadet med stor entusiasme.

Den lille landsbyen Yanun er omringet av bosetninger, og for noen aar siden ble alle innbyggerne truet paa livet av bosetterne, som ville at de skulle forlate omraadet. Nesten alle de ca. 100 innbyggerne valgte derfor aa roemme. Dette fikk stor mediaoppmerksomhet i Vesten, som foerte til at mange internasjonale organisasjoner kom for aa stoette landsbyboerne. Sakte men sikkkert har derfor de fleste kommet tilbake til hjemmene og aakrene sine. Av denne grunn er EAPPI utplassert her i dag, og i dag er det heldigvis forholdsvis lite aa gjoere for menneskene som bor her.

Vi fikk sett veldig mye av omraadet rundt, og ble tatt med paa en guidet tur til en landsby i naerhaeten som for noen aar siden hadde blitt brent ned til grunnen av den israelske haeren fordi stedet skulle brukes som militaert omraade. Denne landsbyen ble, ved hjelp av blant annet den italienske regjeringen, bygget opp igjen. Hvor lenge den faar bli, derimot, er uvisst.

Planen var opprinnelig aa besoeke og hjelpe til ved checkpointet (en form for avansert veisperring der alle maa vise ID-kort/pass og lignende for aa slippe forbi) i Nablus i dag tidlig, kalt Huwwara-checkpointet. Heldigvis for palestinerne er dette checkpointet stengt for oeyeblikket, hvilket gjoer livet deres veldig mye lettere. For vaar del hadde det nok vaert laererikt og interessant aa kunne hjelpe til paa checkpointet, men det beste er jo om alle checkpoints blir stengt paa dagen, slik at ingen internasjonale faar en laererik og interessant opplevelse av aa hjelpe til paa et checkpoint.

Da er det bare aa oenske alle vaare to lesere en god helg!

5 kommentarer:

  1. Ein av alle dykkar to lesarar tekkar fint, og ynskjer god helg attende. Ser på fjesboki at planen er Daudehavet i morgon - ikkje søkk då... :-)

    Det verkar som de har hatt ein spanande og lærerik dag (i dag og). Og du har rett Saliba, det beste hadde vore om ein slapp å læra noko som helst om checkpoints, rett og slett fordi dei ikkje finst. Fekk melding frå Jeriko her for ikkje lenge sidan at checkpointen der og var nede, men ingen ante kvifor eller kor lenge, so det og gjorde dei litt nervøse.

    Kos dykk vidare!

    SvarSlett
  2. Altså, eg tekkar ikkje, eg takkar

    SvarSlett
  3. Og nummer to av to lesere forstod plutselig hvor dere hadde vært :-) Har faktisk aldri vært i Yanoun selv, gleder meg til å høre mer om det! Ble veldig overrasket da du sa at Huwwara var stengt, for det er det desidert vanskeligste CP å komme gjennom for palestinere, flere av dere gikk gjennom der i fjor.

    Riktig god helg, ja! Hils de andre masse :-)

    SvarSlett
  4. Ble nesten sjokkert da jeg saa at det var kommet tre kommentarer paa bloggen, men det hadde sin naturlige forklaring; du er tilgitt, Mari. :P

    Har traumer fra Huwwara-checkpointet fra i fjor, det var der en soldat nesten lyktes i aa faa meg til aa slette alle bildene paa minnekortet mitt.. Glad det er stengt, haaper det aldri aapner opp igjen!

    - Saliba

    SvarSlett
  5. Saa fint med faste lesere =) Huwwara-check point'en (tilgi meg for orddeling, Mari) er der fortsatt. Men terminalen er stengt, slik at naa kjorer man gjennom i bil, slik som andre check pointer! De stoppa oss forovrig ikke. Vi har heldigvis unngaatt aa maatte vise pass paa reise rundt paa Vestbredden!

    SvarSlett